dilluns, 15 de març del 2010

Kihon ippon kumite

La pràctica del kihon ippon kumite (i d’altres modalitats de treball amb un contrincant) està codificada dins el sistema SKI i forma part de l’entrenament diari a Sóller Goshinkan. L’atacant (semete) i el defensor (ukete) s’enfronten en una posició natural (shizen-tai). Es miren als ulls, inspiren i es saluden al mateix temps que exhalen des del baix ventre. A continuació l’atacant adopta una postura bàsica d’atac i anuncia en veu alta el nivell i la tècnica que utilitzarà en l’escomesa. El defensor, calma el seu esperit i observa amb concentració el primer moviment de l’atacant en una actitud de calma interior atenta. L’atacant llança el seu atac amb la màxima potència i velocitat però sense descuidar la tècnica bàsica utilitzada, al mateix temps que crida, exhalant amb força l’aire des del baix ventre (kiai). Immediatament el defensor recula o esquiva, aplica amb la màxima potència una defensa apropiada a l’atac i contraataca sense més dilació amb un cop de puny (tsuki), de mà oberta (uchi), de colze (hiji) o de peu (keri), també proferint el kiai però detenint l’atac a un centímetre d’un punt vital de semete. Tot l’exercici aquí explicat pot durar uns 30 segons. Es repeteix tantes vegades com faci falta i es practica diàriament, canviant les tècniques i els nivells d’atac i de defensa i contraatac en totes les combinacions possibles.
Formalment en el nostre sistema existeixen 6 kihon-kumite a nivell alt (contra oi-tsuki-jodan); 6 a nivell mig (contra oi-tsuki-chudan); 6 contra mae-geri chudan; 3 contra yoko-geri-chudan i 3 contra mawashi-geri-jodan. Es practiquen de dreta i d’esquerra la qual cosa suposa un bloc d’exercicis formals de 48 combinacions de moviments de defensa i contra-atac. Els papers de semete i ukete s’intercanvien després de cada grup d’exercicis. Aquest exercici és un dels més practicats dins la nostra escola i ens permet adquirir les habilitats necessàries per abordar formes més complexes de combat contra un o varis adversaris.

A la seqüència d’imatges podem veure kihon ippon kumite/jodan-tsuki/yonban (Nivell alt nº 4). Ukete: Lluc Garcia – Semete: Toni Jiménez. La seqüència de tècniques és.

Semete: Migi-jodan-oitsuki
Ukete: Jodan jujiuke/Kuzushi/Chudan mawashigeri/Ushiro mawashi empi.