diumenge, 18 de setembre del 2016

SKIF Kumite. Recursos

Al nostre dojo practicam de forma habitual les diferents formes de ‘combat’ pre-establert (Yakusoku kumite) creades pel mestre Hirokazu Kanazawa dins el sistema de progressió que va articular per a la seva organització (Shotokan Karate-do International Federation – Kokusai Shotokan Karate-do Renmei).

Encara que la majoria d’escoles de karate-do tenen els seus propis sistemes de Yakusoku-kumite en el si de la SKIF es dóna una gran importància a aquest treball que permet anar progressant de les formes més senzilles de kumite a les més complexes. Només pels que no hi estiguin familiaritzats recordaré aquí que Kanazawa sensei divideix el kumite en dos apartats ben diferenciats: el Yakusoku kumite o preestablert i el Jiyu kumite o ‘lliure’. El primer, que és el que ens ocupa s’ha d’abordar de forma progressiva i queda dividit en quatre apartats:
1- Tanren kumite (que inclou els exercicis a cinc i a tres passes, gohon i sanbon kumite)
2- Kihon kumite (que divideix en Kihon ippon kumite , un sol atac i contraatc, i Kaeshi ippon kumite, o kumite bàsic de reacció)
3- Yakusoku jiyu kumite (dividit en Jiyu ippon kumite, o semi-lliure a un atac, i Okuri jiyu ippon kumite, amb un segon atac després del primer)
4- Oyo kumite, amb els apartats de Happo (varis atancants) i Kumite kata.
En contraposició al Yakusoku kumite trobam el Jiyu kumite, dividit en el de competició esportiva (Kyogi kumite) i en l’asalt lliure d’entrenament (Shiai kumite).

Hirokazu Kanazawa sensei explicant Kihon ippon kumite/Maegeri num. 3
durant un seminari celebrat a Oporto. Semete: Nobuaki Kanazawa

Moltes vegades quan practicam al dojo la gent es queixa de que aquests exercicis s’han de memoritzar, tant a dreta com a esquerra, suposant això un notable esforç ja que tots ells, tenint en compte les diferents combinacions, suposen molts centenars de moviments, havent-se a més d’aprendre tant les parts que realitza l’atacant (semete), com les del defensor (ukete).

Afortunadament l’estudiant i qualsevol interessat en el sistema SKIF disposa d’una gran quantitat de recursos al seu abast per complementar la pràctica amb l’estudi teòric i la visualització de les tècniques, podent així progressar més enllà de les indicacions dels instructors, degut a que Hirokazu Kanazawa ha publicat vàries obres dedicades exclusivament al seu sistema de kumite i existeixen també recursos audiovisuals molt útils, la majoria dels quals es poden trobar avui en dia molt fàcilment a internet.

Pel que fa a la bibliografia, els primers kumite van ser publicats pel mestre Kanazawa en un dels seus primers llibres posteriors a la creació de la SKIF. Aquesta primera obra malauradament es va publicar només en llengua japonesa però permet a l’estudiós veure com el mestre Kanazawa ha anat modificant alguns d’aquests exercicis al llarg dels anys. El llibre Karate roku shukan de suyoku Naru (Ed. Fukushodo, 2000) al marge d’un títol purament comercial que no reflecteix el contingut (“Karate: com posar-se fort en sis setmanes”) és una obra molt interessant per veure com ha evolucionat el kumite dins el sistema.


Sens dubte la guia definitiva del sistema de kumite SKIF és el llibre publicat pel mestre a finals dels anys 80 “S.K.I. Kumite Kyohan”, publicat en quatre idiomes i que explica fins el més mínim detall no només com s’han de realitzar els exercicis sinó també quin és l’objectiu que es persegueix amb cada un d’ells.

Aquesta obra va ser refeta fa pocs anys pel mestre i els seus col·laboradors en un nou llibre molt complet en anglès (traduït posteriorment a altres idiomes entre d’ells l’espanyol) baix el títol “Karate fighting techniques. The complete kumite” (Kodansha International), sens dubte una obra de capçalera per a qualsevol estudiant de karate.


Però, a més, existeixen a la xarxa nombrosos recursos dedicats al kumite SKI, la majoria d’ells penjats (legal o il·legalment) a partir de diverses edicions en format DVD, algunes de les quals no s’han arribat a comercialitzar a Europa. En alguns d’aquests videos es pot veure tot el sistema de Kumite S.K.I. exemplificat pel mestre Kanazawa personalment, o bé pels instructors de la SKIF, sobretot el veterà alumne Shigeyuki Ichihara, els instructors Manabu Murakami, Ryusho Suzuki i Shinji Tanaka, o els fills del mestre, Nobuaki, Fumitoshi i Daizo Kanazawa. En un dels vídeos el mestre Kanazawa explica i demostra tots els sistemes de kumite amb el que va ser delegat de la SKIF a Austria, Norio Kawasoe, que va morir l’any 2013.

Aquí us deix alguns dels enllaços a aquests documents.

1- Vídeo complet del Kumite formal SKIF demostrat per Hirokazu Kanazawa i Norio Kawasoe i que també inclou, al seu començament, una interessant demostració de Kihon Ippon Kumite de Kanazawa sensei amb Akio Nagai sensei: https://www.youtube.com/watch?v=vhzmrWKSwBs


2- Shigeyuki Ichihara i Ryusho Suzuki mostren el Jiyu ippon kumite complet amb detalls i diferents vistes: https://www.youtube.com/watch?v=UMQZXOmzziU&spfreload=5


3-Manabu Murakami i Shinji Tanaka mostren Kihon ippon kumite: https://www.youtube.com/watch?v=Fi8bX22u8Jc


4- Manabu Murakami i Nobuaki Kanazawa mostren Kihon ippon i Jiyu ippon kumite, amb indicacions de Kanazawa sensei (del DVD de la sèrie Mastering karate): https://www.youtube.com/watch?v=moJI8ccBuHM


Ja ho sabeu. No hi ha excuses per no conèixer millor i practicar Yakusoku kumite!